24 Aralık 2014 Çarşamba

Türk Ticaret Kanunu’na Göre Olması Gereken Web Sitesinin Özellikleri Nelerdir?

 Türk Ticaret Kanunu’na Göre Olması Gereken Web Sitesinin Özellikleri Nelerdir?
Yeni Türk Ticaret Kanununda ayrıntılı olarak anlatılan web sitesi zorunluluğu, şirketlerin ortaklarına ve diğer kurumlara karşı son derece şeffaf olmasını hedefliyor. Kanunda bahsedilen web sitesinde, şirketin tüm resmi bilgilerinin internet üzerinden yayınlanması üzerine yapılmış bir çalışma. 
Peki bu yasa ile gelen şartlar hangileri?
  • Web sitesi zorunluluğu tüm sermaye şirketleri için geçerli.
  • Zorunlu kanuni Web sitesi kolayca güncellenebilir olmalı.
Yeni Türk Ticaret kanununda web sitesinde yayınlanmalı denen tüm bilgiler (raporlar, kararlar, bilançolar ) zorunlu web sayfası içinde bulunmalı.
Türk Ticaret Kanunu değişiyor ve yeni belirlenen kanunda 1 milyon’u aşkın şirket web sitesi kurmak zorunda kalıyor.
Firmalar internet üzerinde mutlaka kendi adlarına tescilli isim (domain) ve hosting (barındırma hizmeti) bulundurmak zorundalar. Bu durumun şartlarını belirleyen 1535 maddelik tasarı mecliste kabul edildi.
Bu kanun bir çok yeniliği de yanında getiriyor. Şirketlerin elektronik ortama taşınması önemle vurgulanan bir nokta oldu. Elektronik alışverişte ve hukuki konularda geçerliliği olacak olan elektronik imza gibi yeniliklerde mevcut.
Yeni Türk Ticaret Kanunu Yasa Tasarısına Göre
Web sitesi kurmayan ve web sitesi olupta gerekli tahsisi yapmayan Anonim Şirket yönetim kurulu üyeleri, Limited şirket müdürleri, öteki yetkililer ve sorumlularına 6 aya kadar hapis / 100 günden 300 güne kadar adli para cezası (günlüğü 15 liradan) verilebilecek. Ayrıca web sitesinin içeriği usulüne uygun koyulmazsa 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezası verilecek.
 Avrupa Birliği’ne Uyumlu
Türk şirketlerini Avrupa Birliği’ne uyumlu hale getirmeyi amaçlayan kanun ” Şirketler Topluluğu” kavramını da ilk kez düzenlemiş oluyor.
dalet Bakanı Cemil Çiçek ile çalışmayı yapan Komisyonun Başkanı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, taslağı tanıttı.
Online Kurul
Taslak kanunlaşırsa; özellikle halka açık anonim şirketlerde genel kurullara ‘on-line olarak katılma, öneri sunma, müzakere yapma ve oy verme yolu’ da açılıyor. Anonim şirketlerde yönetim kurulları da on-line olarak yapılabilecek. Bütün şirket ve işletmelerin ortaklar toplantısı da elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. Web sitesine pay sahiplerine, sermaye piyasasının bütün aktörlerine ve üçüncü şahıslara ve kamuya açıklanacak bilgilerin konulması da zorunlu.
Rakipleri Kötüleyen Reklam Yapılamayacak
ŞİRKETLER kendisini, mallarını, iş ürünlerin, faaliyetlerini, fiyatlarını, gerçeğe aykırı yanıltıcı ve rakibini gereksiz yere kötüleyici reklam yapamayacak. TV, radyo, yazılı basın, ve panoyla reklamlarda, bir başka marka anlaşılacak şekilde mukayeseli reklam yapılamayacak. Abartılı ve gerçeğe aykırı reklam da yasak. Örneğin 260 km ile giden bir araba reklamı yapılırken, ‘Bu ses motordan değil radyodan geliyor’ şeklinde gerçeğe aykırı reklam, hukuka aykırı sayılacak.
 Taksitle Satarken Faiz Söylenecek
KANUN Taslağı’na göre taksitle satışın şartlarında açık olmamak, uygulanan faizi veya vade fakını, ödemelerin nasıl yapılacağını, taksitle satış yapanın unvanını açıklamamak ‘dürüstlük kuralına’ aykırı sayılıyor. Müşterinin daha sonra sürpriz vade farkı, faiz oranı, kredi kartı kullanması halinde, ek komisyon istenmesi gibi uygulamalar yaptırıma bağlandı. Banka boşaltmanın yolu haline gelen paravan şirket kurulması da engellenip cezai yaptırıma bağlandı.
Şirket Erken Uyarı Komitesi Kuracak
PAY senetleri borsada işlem gören şirketlerde yönetim kurulu, ‘şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi ve bunun gerekli önlem ve çareler uygulanması’ amacıyla uzman bir komite kurmak, sistemi çalıştırmak ve geliştirmekle yükümlü sayıldı.
Türk Ticaret Kanunu’nun değişmesinde ki önemli kriterler arasında elektronik ortamda hukuki işlem kurmanın yaygınlık kazanması gösteriliyor. “Elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri” başlığı ile belirtilen bölümde, şirketlere web sitesi oluşturma zorunluluğu şu şekilde ifade ediliyor:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder